3/21/2019

"Dieta FODMAP. Książka kucharska, wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego" Karen Frazier i Laura Manning.

Cześć! :)

Zespół jelita drażliwego jest ostatnio dosyć "popularną" chorobą. Doświadcza jej co raz więcej osób, na co niewątpliwie ma wpływ stresujący tryb życia, ale też spożywanie określonych grup produktów. Wychodząc naprzeciw potrzeb osób borykających się z tym schorzeniem Karen Frazier i Laura Manning opracowały książkę kucharską, która oprócz przepisów zawiera wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego. 

dieta fodmap

Co oznacza tytułowe FODMAP? Jest to "rozbudowany akronim od fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols, czyli fermentujących oligosacharydów, disacharydów i monosacharydów oraz polioli, a więc określonych węglowodanów, które znajdują się w pożywieniu i nie są prawidłowo trawione przez niektórych ludzi"(fragment książki)


Książka podzielona jest na dwie części:
1. DIETA LOW FODMAP
W tej części pokrótce omówiono przypadłość, jaką jest zespół jelita drażliwego, wyjaśniono też na czym owa dieta polega. Tabelarycznie zestawiono grupy produktów z podziałem na ilości FODMAP, jakie zawierają. Po merytorycznym wprowadzeniu docieramy do planów posiłków, dostosowanych dla każdej z czterech postaci zespołu jelita drażliwego. Plany te są opracowane aż na cztery tygodnie.
2. PRZEPISY LOW FODMAP
Przepisy stanowią ok. 2/3 książki. Podzielone są na kategorie: smoothie i śniadania, zupy i sałatki, przekąski i dodatki, dania z ryb i owoców morza, potrawy z mięsa i drobiu, desery oraz dodatki, sosy i dressingi. Przepisy są nieskomplikowane, ze składników powszechnie dostępnych. Oprócz instrukcji 'krok po kroku', jak daną potrawę przygotować, przy każdym przepisie znajdują się uwagi dotyczące określonego planu żywieniowego. 

Pierwsza część książki pozwala zrozumieć czym jest zespół jelita drażliwego, rozróżnić jego postacie, a także poznać znaczenie diety LOW FODMAP. Zawarte plany żywieniowe nie są tylko przykładowe- na kilka dni, ale rozbudowane, co pozwala na stosowanie diety, bez potrzeby wymyślania jadłospisu samodzielnie. Przepisy ukazane w drugiej części są ciekawe i różnorodne. Myślę, że nie trzeba być mistrzem w kuchni, by poradzić sobie z przygotowaniem którejkolwiek z przedstawionych potraw. 

5 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz :) Zostawienie go zachęca mnie do dalszej pracy oraz odwiedzenia Twojego bloga.